De Spaanse taal: een wereldtaal!
Algemene feiten over de Spaanse taal
Na Mandarijn is Spaans de meest gesproken moedertaal ter wereld. Ruim 400 miljoen spreken Spaans als moedertaal, maar ook bijna 200 miljoen spreken Spaans als tweede taal. De oorsprong van het Spaans ligt in Spanje, maar de meeste moedertaalsprekers zijn nu in Latijns – Amerika te vinden.
Spaans is een Romaanse taal en komt voort uit het Vulgair Latijn, zoals ze dat noemen. Er zijn 2 benamingen voor de Spaanse taal: Spaans en Castiliaans. Het Baskisch, wat ook gesproken wordt in Spanje, is niet uit het Spaans ontstaan, maar is apart uit het Vulgair Latijns ontstaan.
In de dertiende eeuw heeft koning Alfonso de taal officieel verklaard in Castilië. Vandaar Dat Spaans ook wel Castiliaans genoemd wordt.
Columbus heeft er voor gezorgd dat de Spaanse taal een wereldtaal werd. Toen hij Amerika ontdekte werd in 1492 het eerste woordenboek geschreven.
Het Spaanse alfabet heeft 27 letters.
In de zeventiende eeuw veranderde wat dingen in de Spaanse taal, die niet veranderden in het Spaans in Zuid – Amerika. Het Spaans daar ligt dus meer bij de oorsprong dan het Spaans in Spanje.
De geschiedenis van de Spaanse taal
In de tweede eeuw voor Christus veroverden de Romeinen het Iberische eiland en namen hun taal mee: Vulgair Latijns. Op dat moment waren er meerdere talen te vinden o het Iberische eiland, zoals de Kelten en de Basken die ieder hun eigen taal hadden. De Romeinen kregen het voor elkaar om het hele Iberische eiland te regeren en zo hun cultuur, taal en gebruiken te controleren. De meeste mensen spraken toen hun eigen taal en Vulgair Latijn, totdat langzaam de inheemse talen uitstierven. Met als enige uitzondering het Baskisch, wat vandaag de dag nog wordt gesproken in Spanje. Spaans in de Vulgair Latijn met allerlei invloeden die er voor gezorgd hebben dat het Spaans is ontstaan.
Na het Latijn (wat de basis is van het Spaans) heeft ook het Arabisch en vandaag de dag het Engels invloed gehad op de Spaanse taal. Met de inheemse talen die gesproken werden in Spanje.
Toen Francisco Franco aan de regering was werd alles buiten het Spaans verboden. Er mocht alleen Spaans gesproken, gelezen en geschreven worden. Hij verbrandde zelfs hele bibliotheken en er werden boetes uitgeschreven voor wie geen Spaans sprak. Na de democratie in 1975 werden andere talen wel weer erkend en officieel verklaard.
Grappige feiten over de Spaanse taal
Spaans is een taal die, als je weet hoe je het spelt, je het ook uit kunt spreken. Spaans is 1 van de meest fonetische talen ter wereld. Het is dus makkelijk te leren en helemaal als je al een romaanse taal beheerst.
Als je Engels en Spaans spreekt dan kom je een behoorlijk eind in de wereld! Want meestal wordt er wel 1 van de 2 talen gesproken.
Ook in het Spaans zijn natuurlijk allerlei accenten te vinden. Het Spaans in Noord-Spanje wordt als de meest zuivere variant bevonden.
Het Galicisch, Catalaans, Aragonees, Aranees en Astur – Leonees, die in Spanje voorkomen, naast het Spaans, zijn allemaal romaanse talen. Het Baskisch is de enige niet – romaanse taal in Spanje.