10 gewoonten waarmee je je aan de Spaanse cultuur aanpast
Of je nu in Spanje woont, of hier op vakantie gaat, het is altijd leuk om op de hoogte te zijn van de gewoonten van je gastland. Zo kan je je helemaal inleven in de Spaanse cultuur en bovendien loop je minder kans om iemand onbedoeld te beledigen. We zetten de top 10 voor je op een rijtje:
1. Elkaar begroeten
Wij Nederlanders kussen elkaar natuurlijk drie keer op de wang, maar doe je dit in Spanje, dan hap je de derde keer naar lucht. Hier kussen ze elkaar twee keer op de wang, natuurlijk links en rechts. In Spanje kussen ze vaker dan dat ze handen schudden, dus kijk niet vreemd op als iemand enthousiast je hand negeert en voor de wang gaat zodra je wat vriendelijker met elkaar wordt. Hoewel Nederlandse mannen elkaar de hand schudden, doen ze hier in Spanje ook niet moeilijk over en begroeten vaders en zoon elkaar regelmatig met een kus op de wang.
Bekijk onze vakantievilla’s in Spanje
2. Laat eten
Als je al een keer in Spanje bent geweest, stond je vast ook al eens voor een dicht restaurant terwijl je net zo’n honger had. Om vervolgens verbaasd naar de openingstijden te kijken en te zien dat het restaurant pas om 21.00 uur opengaat. In Spanje eet men veel later dan in Nederland en dat begint al bij het ontbijt dat pas rond 10.00 en 11.00 uur begint. Hierdoor verschuift de lunch natuurlijk ook naar 14.00 en 15.00 uur om hierna laat op de avond te dineren. Als je zoals veel Nederlanders rond 18.00 uur toch trek begint te krijgen, neem dan een snack zodat je er even tegenaan kunt tot het tijd is voor het avondeten.
3. De Spaanse siësta
Nu is het niet echt meer zo dat de hele Spaanse bevolking een middagdutje, Siësta, houdt maar het leven staat hier wel even stil tussen 14.30 en 16.30 uur. Musea en winkels sluiten hun deuren, kantoren en gemeentehuizen gaan dicht en natuurlijk gaan sommigen nog gewoon op de bank liggen met de ogen dicht of in bed om te slapen. Voor Nederlanders is dit misschien wel de meest geliefde gewoonten omdat de warme zon je vaak toch wel wat lamlendig maakt. Nu is het wel zo dat dit in de grotere steden veel minder vaak gebeurt.
4. Vloeken en hard praten
Als je het niet zo hebt op vloeken, dan is het soms maar beter als je geen Spaans verstaat. Hier zijn ze er namelijk dol op. Het is niet ongebruikelijk dat je op straat jong en oud hoort vloeken, of het zelfs op televisie voorbij hoort gaan. En nee, we gaan je geen voorbeelden geven over wat deze woorden zijn. Hiernaast hebben ze er geen problemen mee als de buurman hun hele gesprek hoort. Ze praten hard, zelfs aan de telefoon, en iedereen mag het horen.
Huur HIER uw luxe villa in Spanje
5. Druiven op Oudejaarsavond
Nee, niet de druiven in de vorm van een alcoholische rode sap, maar echte druiven. Op Oudejaarsavond komen Spanjaarden samen op pleinen om het oude jaar uit te wuiven en belangrijke onderdelen hiervan vormen de kerkklokken en druiven. Om 12 uur luiden de klokken twaalf keer en op iedere klokslag moet je een druif eten. En dat is moeilijk dan je misschien denkt! Maar als dit je lukt, dan staat je een voorspoedig jaar te wachten.
6. Spaanse achternamen
Ok, dit is niet echt een gewoonte die je kunt aannemen als je op vakantie gaat naar Spanje, maar het is toch een leuk feitje om wel even te benoemen. Familieleden hebben een hechte band met elkaar in Spanje en dat zie je terug in de achternamen. Terwijl wij vaak de achternaam van onze vader krijgen, is dit net iets anders in Spanje. Hier krijgen ze de achternaam van zowel de vader als de moeder.
7. Het Spaanse buitenleven
Spanjaarden houden van het buitenleven. En wie zou dat ook niet doen met dat klimaat. Vaak zien ze de straat als een verlenging van hun huis en zitten ze ook rustig op de stoep te kletsen. Ze vinden het heerlijk om met vrienden af te spreken en zelfs in de winter staan de terrassen bomvol. Ook gepensioneerden halen hier het meeste uit de buitenlucht met een dagelijkse wandeling, een praatje in het park of een potje jeu de boules.
8. Spaanse beleefdheid
Het lijkt niet altijd hand-in-hand te gaan, vloeken en beleefdheid, maar de Spanjaarden zijn toch erg beleefd. Zo spreken ze ouderen en personen met een hoge positie aan met een beleefdheidsvorm en ook zijn ze minder direct als wij Nederlanders dat zijn. Een praatje maken met iemand die je niet kent, of iemand helpen op straat is hier ook heel normaal. En zo hoort het natuurlijk eigenlijk ook.
9. Spanjaarden zijn echte levensgenieters
Nu moet je het niet persoonlijk opnemen als een Spanjaard te laat is voor een afspraak, ze staan hier namelijk om bekend. Althans, dit is een van de stereotypen die men heeft over de Spanjaarden. Nu is het inderdaad zo dat ze niet echt naar de klok leven. Er hangt een relaxte sfeer en het sociale, lekker eten en drinken en het familieleven staat voorop. Een volk van echte levensgenieters.
10. Spanjaarden zijn een trots volk
Spanjaarden zijn terecht erg trots op hun cultuur, land, regio en taal. Dat mag ook wel met die heerlijke paella, de Spaanse Cava en (de meeste) van de bovenstaande gewoonten. Pas daarom op met wat je zegt tegen een Spanjaard over hun land, want vaak houden ze niet van negatieve uitspraken over hun land. Maar zeg nou zelf, veel negatiefs is er toch eigenlijk ook niet te zeggen?
Nou, met deze top 10 ben je helemaal op de hoogte van de gewoonten die je in Spanje kunt tegenkomen. Zo stoot je niemand voor het hoofd en, vooral als je het levensritme van de Spanjaarden volgt, kom je tijdens je vakantie helemaal tot rust van je dagelijkse leven.